Spring til indhold

Wikiquote:OSS

Fra Wikiquote

Ofte Stillede Spørgsmål

Her på siden har vi forsøgt at besvare nogle af de ofte stillede spørgsmål (OSS) om Wikiquote.

For nye på Wikiquote, er der udarbejdet en introduktionsside. Se også hjælpen vedrørende brug og aktiv deltagelse på Wikiquote.

Hvad er Wiki?

En Wiki er en samling af sammenhængende internetsider, som kan ses og redigeres af alle på alle tidspunkter. For eksempel kan du redigere denne side: Klik "Rediger" (fanebladet herover)! Se også Hvad bruges en wiki til?

Hvad er målet med Wikiquote?

I en encyklopædi bygget i fællesskab, kan det virke lidt sært at snakke om et mål, men der er i hvert fald en vision, som de oprindelige opfindere havde og de fleste af os deler:
Vores mål med Wikipedia er at skabe en fri encyklopædi. Den største encyklopædi i historien både i bredden og i dybden. Vi ønsker også at Wikipedia bliver en ressource man kan stole på.

Hvornår begyndte Wikiquote?

15. januar 2001. En tidligere udgave af wiki har ligget på Nupedia, der ikke længere er aktiv. Ideen om en Nupedia-sponseret wiki opstod ved samtale mellem Larry Sanger og Ben Kovitz om aftenen den 2. januar. Den danske Wikipedia blev startet 1. februar 2002.

Hvem ejer Wikiquote?

Wikiquote drives af Wikimediafonden, som er en non-profit organisation.
Selve artiklerne er udgivet under Creative Commons-licensen "Navngivelse-Del på samme vilkår" (CC-BY-SA), se mere under ophavsret.
Du kan finde ud af hvem der er ansvarlig for den seneste version af enhver side, ved at klikke på "Historie" (øverst/nederst på hver side). Men husk at hvis du opdager en fejl i den seneste version, og du ikke retter den, så er du ligeså ansvarlig for fejlen. Så vær dristig når du opdaterer siderne!

Hvordan kan jeg hjælpe?

Kig på navngivning, hvordan redigerer jeg en side?, hvordan starter jeg en side? og hvordan gør jeg Wikipedia kendt?.

Hvor kan jeg snakke med andre om Wikiquote?

Der findes en del postlister hvor vi diskuterer den danske Wikipedia, og mere generelle emner vedrørende hele Wikipedia.
Wikipedia på alle sprog diskuteres også via ambassaden.

Er det "Wikiquoteen" eller bare "Wikiquote"?

Vi ved det ikke, og de fleste er sandsynligvis også ligeglade. Nogle siger det ene og andre det andet.
Når du linker er det en god ide at følge reglerne for navngivning og bruge ubestemt ental, det vil sige altid linke til WWikiquote.

Der er en mængde af Wiki-kloner, alle med forskellige finesser. Hvilke finesser bruger Wikiquote?

Vi brugte i starten UseModWiki udarbejdet af Clifford Adams, men er skiftet til vores egen MediaWiki-software.

Er det muligt at debattere de enkelte opslagsord?

Dette værk er en encyklopædi. Debat beregnet på at overbevise andre om bestemte meninger/ønsker bør venligst ikke placeres som en del af opslagsordene. Debat som skal være med til at forbedre de enkelte opslagsord er meget velkommen. Denne debat hører hjemme på diskussionssiden som er en del af hvert opslagsord.

Jeg har en million indvendinger til Wikipedias koncept. Hvordan kan du forvente at jeg (eller nogen anden) tager dette projekt seriøst?

Se vores svar til kritikere.

Hvorfor er GIF ikke et anbefalet billedeformat? Jeg kender ingen browser, som ikke kan vise det.

Det er oprindelig fordi GIF var omfattet af et patent, og en dertil knyttet ophavsret (i modsætning til for eksempel PNG og JPG, der er frie). Teknisk set måtte ingen bruge GIF uden først at spørge patentindehaveren, men i realiteten brugte alle det som de havde lyst. Siden er patentet udløbet, så selv om formatet stadig ikke er anbefalet, kan de fleste browsere vise det, og vi tillader også at du uploader i GIF-format her på Wikipedia. Se også Burn All GIFs.
PNG er generelt et bedre format. Det kan rumme fulde farver (GIF er begrænset til 256 farver), har ægte transparens og komprimerer bedre end GIF. Endelig er .PNG faktisk den officielle afløser for GIF, hvad ikke mange ved.
Fordelen ved GIF-formatet er, at mange tegninger kan formindskes til 5 eller 8 farver uden at kvaliteten påvirkes, og i dette antal farver vil et billede i GIF-formatet fylde ca. det halve af et billede i PNG.

Hvordan sletter man sin bruger?

Det er ikke muligt at slette sin bruger, men du kan lade være med at redigere fra den, for du er altid velkommen til at komme tilbage. Hvis du ønsker at ændre dit brugernavn, så er Wikiquote:Anmodning om ændring af brugernavn det rette sted at begynde. Se også: Jeg vil gerne have min konto slettet.

Kan jeg slette min diskussionsside?

Det vil du som hovedregel ikke få lov til, nej. Diskussionssiden er det sted, hvor andre brugere ser hvilke gode råd, du har fået. Du kan arkivere diskussionssiden (altså oprette en underside og flytte indholdet derover), hvis du bliver træt af at se på den - husk bare at linke til arkivsiden. Du kan få hjælp til arkivering ved at læse Hjælp:Arkivering.

Se eventuelt også øvrige spørgsmål.