Spring til indhold

Wikiquote:Administratorer

Fra Wikiquote

Den MediaWiki-software vi bruger tillader at enhver bruger kan gøre de fleste ting, såsom at redigerer sider og uploade filer, men der er nogle få ting med restriktioner på. For eksempel er der nogle få sider der ikke kan ændres (de er beskyttede), man kan ikke permanent slette en side og dens historie, og man kan ikke forbyde bestemte brugere adgang til at redigere sider og uploade filer.

For at udføre disse funktioner skal man have "administrator"- eller "sysop"-adgang. Den nuværende politik på den danske Wikiquote er at give administratorstatus til dem der gerne vil have den, og som generelt er kendt for at være en aktiv bidragyder på Wikiquote.

Hvad kan en administrator så?[redigér]

Her er nogle af de ekstra muligheder man har som administrator:

Slette og gendanne sider[redigér]

  • Man kan slette sider. Denne funktion bruges næsten udelukkende, hvis nogen er kommet til at oprette en side ved en fejltagelse (bevidst eller ubevidst). I næsten alle andre tilfælde er det bedre at lave en omdirigering til en anden side. Se eventuelt deletion policy (på den engelske Wikipedia).
  • Gendanne slettede sider. Denne funktion skulle vi helst aldrig få brug for, men den er der for det tilfælde at man ved et uheld får slettet en forkert side.

Fjerne en redigering[redigér]

  • Denne funktion er meget praktisk når man skal rydde op efter brugere der har skrevet nonsens på mange sider. På brugeres sider med brugerbidrag vil der være et [fjern redigering]-link ud for de redigeringer der automatisk kan fjernes. Når man klikker på linket så føres artiklen tilbage til den seneste version der ikke er redigeret af pågældende bruger.

Gemme vandalisme fra seneste ændringer-listen[redigér]

  • Som administrator kan man gemme vandalisme fra seneste ændringer-listen ved at føje &bot=1 til slutningen af den url der fremkommer når man vælger en brugers brugerbidrag, for eksempel http://da.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Speciel:Contributions&target=Michael&bot=1. Når du så klikker på [fjern redigering] vil både fjernelsen af redigeringen og den originale redigering forsvinde fra den normale seneste ændringer-liste. Man kan dog stadig se disse redigeringer ved under seneste ændringer at vælge vis robotter. Det er kun meningen denne funktion skal anvendes hvis en eller anden bruger har vandaliseret et stort antal sider (du definere selv hvad et stort antal er).

Blokere brugere[redigér]

  • Blokere en bruger eller IP-adresse via blokeringssiden. Denne funktion bruges sjældent, og kun overfor brugere der med vilje forsøger at ødelægge Wikiquote. Se også listen af blokerede IP-adresser og brugernavne. Normalt vil en blokeret bruger miste interessen for Wikiquote ret hurtigt, og vi kan derfor ofte indenfor få dage ophæve blokeringen igen.

Beskytte en side[redigér]

  • Ved hjælp af funktionen beskyt side kan man beskytte en side, således at kun administratorer har adgang til at ændre på indholdet. Dette er meget anti-wiki, og bruges kun hvis en side meget ofte er udsat for vandalisme. Man kan se hvilke sider der er beskyttet i listen over beskyttede sider.

Redigere MediaWiki-navnerummet[redigér]

  • I MediaWiki-navnerummet ligger alle de danske tekster i Wikiquotes brugergrænseflade. Disse er beskyttet så kun administratorer kan rette dem, fordi nogle af dem kan ændres så hele siden går ned. En liste over alle beskederne er tilgængelig.

Hvordan bliver jeg administrator?[redigér]

  • Den nuværende politik på den danske Wikiquote er at give administratoradgang til dem der gerne vil have den, og som generelt er kendt for at være aktive bidragydere på Wikiquote samt har vist forståelse for Wikiquotes politikker og normer. Administratoradgang tildeles af bureaukrater efter almindelig konsensus blandt registrede brugere. Bureaukraten kan nægte administratoradgang, hvis det vurderes at afstemningsreglerne er blevet misbrugt. Vil du gerne være administrator, så lav en anmodning om administratorstatus og så vil en bureaukrat sørge for resten.

Administratorer[redigér]

Den dansksprogede udgave af Wikiquote har i øjeblikket i alt 3 administratorer, markeret med "(Administrator)" i listen over registrerede brugere.

Aktive administratorer[redigér]

Vi har i øjeblikket følgende aktive administratorer:

Administratorer på deltid eller pause[redigér]