Mary Westenholz

Fra Wikiquote
Spring til navigation Spring til søgning
Mary Bess Westenholz

Mary Bess Westenholz(1857 - 1947)

Biografi på Wikipedia
Værker på Wikisource
Billeder, videoer og lydfiler på Wikicommons
Mary Bess Westenholz (pseudonym Bertel Wrads) (13. august 1857 på Mattrup Gods, Tyrsting Sogn - 8. maj 1947 på Folehavegaard, Hørsholm Sogn) var en dansk essayist og unitar som også var engageret i det kvinde- og kirkepolitiske arbejde. I 1900 blev hun medstifter af Det fri Kirkesamfund, og indledte øjeblikkeligt det kirkepolitiske arbejde med iver og engagement. Mary Westenholz kæmpede for enhver kirkereform, der efter hendes opfattelse kunne fremme personlig sandhed i folks religiøse liv. I 1908 blev hun på baggrund af sit unitariske engagement ekskluderet af Folkekirken. Mary Westenholz var datter af godsejer og politiker Regnar Westenholz (1815-1866) og Mary Lucinde Hansen (1832-1915), søster til Aage Westenholz samt moster til Thomas Dinesen og baronesse Karen Blixen.


Citater

Fra mit Pulterkammer (1895)[redigér]

  • At skrive [og at digte] er der jo nu [akkurat] heller ikke noget ondt i [eller syndefuldt ved], det syndige ved en litterær virksomhed begynder egentlig først, når det skrevne udgives, men det må dog vel til dels komme over forlæggerens hoved.
  • Jeg [Bertel Wrads] havde altid haft det stille håb, at min kone inderst inde i sit hjerte havde en vis pietetsfølelse for dem, ja - jeg kan ligeså godt tilstå det - jeg havde i mine blidere stemninger hengivet mig til lykkelige drømme om den trøst og opbyggelse, hun og mine nærmeste engang skulle få af at gennemblade mine efterladte papirer.
  • Opgør mellem ægtefolk er som at kaste sig ud af vinduet anden gang, for [derpå] at se hvorledes det gik til første gang.
  • Det er jo utroligt [og tankevækkende], hvad der nutildags [eller her i året 1895] kan blive udgivet [af skriftligt arbejde].

Øvrige citater[redigér]

  • Her sidder I danske mænd og købslår i magtbrynde og egennytte om landets ve og vel. Men det skal siges fra dette sted, at Danmarks kvinder fornægter eder og brændemærker eder som en hob fædrelandsløse lejesvende, der forråder Danmarks ære.
    • Af Mary Westenholz' tale i Rigsdagen, 19. august 1909.

Se også[redigér]

Eksterne henvisninger[redigér]