Spring til indhold

Hjælp:Hvordan bruger jeg diskussionssiderne

Fra Wikiquote

Hvad er en diskussionsside?

[redigér]

En diskussionsside er en speciel Wikiquote-side, der indeholder diskussion om indholdet på den tilhørende emneside. For at se en artikels diskussionsside, klik på linket Diskussion ude i siden eller i toppen af skærmen. Når du er på en diskussionsside, så kommer du tilbage til artiklen ved at klikke på Om ude i siden eller i toppen af skærmen.

Hvad bruges en diskussionsside til?

[redigér]

På Wikiquote er hovedformålet med en diskussionsside at hjælpe med til at forbedre artiklens indhold, så vi får bedre citater. Spørgsmål, udfordringer, uddrag af artiklen, argumenter for at ændre artiklen og kommentarer om artiklen er helt i orden.

Brugernes egne diskussionssider

[redigér]

Din brugerside har også en tilhørende diskussionsside, og den har nogle specielle funktioner. For det første er der et link til den allerøverst til højre, lige ved siden af dit brugernavn (hvis du bruger et andet udseende end standard så kan linket godt være et andet sted). For det andet, hvis andre laver ændringer på din diskussionsside, så kommer der en orange kasse med beskeden Du har nye beskeder, for at du kan se det med det samme. Kassen forsvinder igen når du åbner diskussionssiden for at se på den. Disse sider kan for eksempel bruges til personlige beskeder mellem brugere, men bemærk at siderne er tilgængelige for alle. Hvis du vil kommunikere privat, så brug e-mail.

Hvis du vil skrive i en anden brugers diskussionsside, gør du det såmænd på samme måde som med emnesider - du følger diskussion-linket øverst (eller andetsteds på siden, hvis du ikke bruger standard udseende) på den relevante brugerside (følg brugerens navn for at komme til brugersiden). På listen over seneste ændringer, såvel som din overvågningsliste, kan du klikke dig direkte ind på en brugerdiskussionsside ved at klikke på diskussion-linket bag deres brugernavn eller IP-adresse.

Tilføj en kommentar

[redigér]

Man kan på diskussionssiderne bruge funktionen "Tilføj en kommentar" til automatisk at indsætte sin kommentar nederst på diskussionssiden. For at gøre det, trykker du på plusknappen (+) øverst på en diskussionsside. Vi foreslår at du kun bruger denne funktion til at oprette nye afsnit, snarer end at svare i eksisterende afsnit. Sæt så afsnittets titel i kassen Emne/overskrift, og din kommentar i kassen nedenunder. Hvis du vil svare i et eksisterende afsnit, bedes du trykke på redigér øverst på siden, og manuelt indsætte din kommentar hvor den skal være.

Standarder

[redigér]

Der er nogle få standarder som er relevante til diskussionssiderne. Disse skal ikke betragtes som regler som sådan, men gør diskussionssiderne nyttigere, og lettere at læse. Diskussionssiderne for omdiskuterede moduler kan være meget brugte.

 • Underskriv dine kommentarer: For at underskrive en kommentar, skal du blot efterfølge den af tre tilder (~~~), så dukker dit brugernavn frem i deres sted når du gemmer, sådan her: Brother Dysk. Hvis du taster fire tilder (~~~~) bliver de erstattet af dit brugernavn, såvel som dato og klokkeslet, således: Brother Dysk 12. apr 2005 kl. 17:18 (CEST). Det er foreslået, at du altid underskriver dine kommentarer på diskussionssider. Du må også godt bruge et pseudonym, eller bare "--anon". Man kan dog altid kikke i redigeringshistorikken for at se hvem der har efterladt en "anonym" kommentar.
 • Brug indrykning for at holde samtalen i orden: Den første kommentar er altid helt til venstre, det første svar starter med et kolon (:), det næste svar med to. Når den første bruger så skriver sin næste kommentar, skriver han helt til venstre igen, og den anden og tredje bruger bliver ved med at bruge en og to koloner, så det er klart hvem der har skrevet hvad.
 • Sæt hvert diskussionsemne i sit eget afsnit: Sæt hvert nyt diskussionsemne under en ny titel (==Ny Titel==). Hvis du bruger funktionen "Tilføj en kommentar" sker dette automatisk. Ændringsbeskrivelsen er så automatisk det samme som titlen på afsnittet man ændrer. Vandrette linjer (---) kan bruges. Dog bør det bemærkes at visse brugere ikke er for glade for dem.
 • Fortsæt lodret: Jo længere nede på en diskussionsside en kommentar er, jo senere var den lavet.
 • Valg: På diverse sider bliver der holdt valg. Hvis du vil stemme, indsætter du din kommentar med et punkt (*) nedenunder det relevante valg, og sætter din egentlige stemme i fed tekst ('''). Din stemme tæller nok ikke for så meget medmindre der er en kort forklaring på hvorfor du stemmer som du gør. Husk også at underskrive din stemme (~~~~) som beskrevet højere på denne side.
 • Ignorer gerne stilmanualen: Det er jo ikke vigtigt at diskussionssiderne er opsat korrekt!
 • Brug gerne henvisninger: Henvisninger til eksisterende sider kan hjælpe med at klargøre din kommentar, og henvisninger til ikke-eksisterende sider tæller med i opgørelsen over hvor efterspurgte de er.
 • Redigér ikke andres kommentarer: Hold dig fra at korrigere stave- eller grammatiske fejl i andres kommentarer, da det har det med at irritere andre brugere, og er desuden ikke særlig produktivt. Diskussionssiderne behøver ikke at følge stilmanualen. Du må især ikke ændre på indholdet i andres kommentarer, end ikke personangreb. Redigering og sletning af dine egne ord er op til dig, men skal helst undgås hvis der er svar til dine kommentarer.
 • Arkivér, snarere end at slette: Når en diskussionsside bliver meget lang, eller diskussionen på et emne simpelthen er dødt, og det ikke er sandsynligt at der kommer flere kommentarer til den, så må du lave en ny side. (Se Hjælp:Hvordan starter jeg en side). Giv siden et meningsfuldt navn (normalt bare det oprindelige navn, med ordet "arkiv"). Sæt så et link fra arkivsiden til den oprindelige diskussionsside, flyt diskussionen til arkivet, og sæt et link fra diskussionssiden til arkivsiden.
 • Hold dig til emnet: Godt nok ikke noget der har med layout at gøre, men det er værd at huske på. Godt nok kan diskussionssider være noget mere morsomme, og betydeligt mindre neutrale, men personangreb gør ikke meget for at gøre en side bedre.
 • Brug standardtid (UTC/GMT): Når du nævner en tid, skal det helst være i GMT/UTC tidszonen.
 • Når du diskuterer et sidenavn, bruge det aktuelle navn: Hvis en side bliver flyttet, og du snakker om den med det gamle navn, kan det blive misforstået som f.eks. et forslag på navnændring.