Spring til indhold

Diskussion:Che Guevara

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Tilføj emne
Fra Wikiquote

For nu at bringe det her lidt i perspektiv, hvilket posteren ikke synes tilbøjelig til...

Du har valgt en række citater ud af kontekst, der tydeligvis skal udstille Che som psykotisk dræber. Jeg vil ikke gå ind i en længere diskussion af din post, for det er den ikke værd, men blot bemærke to ting:

For det første er det pinligt at portrættere en historisk personlighed med så få og ensidige citater. Hvis jeg piller rundt i historiske dokumenter vil jeg hurtigt kunne fremfinde citater der udstiller stort set enhver leder, der har været involveret i en konflikt, som hensynsløs overfor modparten (Gandhi nok undtaget...). Uanset ens holdning til en persons gerninger, er det ikke i orden at fremstille vedkommende med få, løsrevne citater, der fokuserer snævert på et negativt aspekt. Det lugter langt væk af kun at fremstille punkter, som passer ens egen agenda, hvilket kaldes dårlig forskning, eller i yderste konsekvens - historieforvanskning.

For det andet, for nu at være pragmatisk; hvad forventer du helt præcist, manden i en konflikt af den type, han var i, skulle sige? For nu at sætte det på spidsen... "Husk nu at være rare ved fjenden og bruge god tid på fornuftig rettergang. Vi kan bruge hulen derovre til domsæde."

Og som afsked fra dette bedrøveligt ensidige billede, vil jeg da som udbygning af punkt to herover lige citere en anden mand med noget fornuftigt at sige om krigen - om man kan lide det eller ej. Clausewitz i hans "Vom Kriege" oversat til engelsk (citaterne udvalgt specifikt til at belyse denne diskussion, ikke for at skyde Clausewitz psykotiske træk i skoene...):

"Fighting is the central military act. . . . Engagements mean fighting. The object of fighting is the destruction or defeat of the enemy." ... "What do we mean by the defeat of the enemy? Simply the destruction of his forces, whether by death, injury, or any other means -- either completely or enough to make him stop fighting. . . . The complete or partial destruction of the enemy must be regarded as the sole object of all engagements. . . . Direct annihilation of the enemy's forces must always be the dominant consideration."

Åh ja - og som PS kan man jo kigge på den engelske version af Che Wiki'en, hvilket spøjst nok tegner et noget mere nuanceret billede: http://en.wikiquote.org/wiki/Che_Guevara