Spring til indhold

Che Guevara

Fra Wikiquote
[[Fil:|thumb|Ernesto Rafael Guevara de la Serna]]

Ernesto Rafael Guevara de la Serna(1928 - 1967)

Biografi på Wikipedia
Værker på Wikisource
Billeder, videoer og lydfiler på Wikicommons
Che Guevara var en argentinsk, født Kommunistisk revolutionær, en idealist og cubansk guerillaleder. Han var medlem af Fidel Castros 26. juli bevægelse, der tog magten på Cuba i 1959. Ché - som han først blev kaldt i Argentina hvor dette betyder ven og senere i Cuba hvor betydningen er kammerat, kan man vist godt kalde en anti-helt på nogle punkter, folk der kender vejen til revolution vil pege på at hans midler til tider var koldblodige. Som en af lederne af “26 Juli bevægelsen” var Ché nød til at fremstå som et godt eksempel på en god revolutionær og han stod ikke tilbage for en henrettelse


Citater

Che Guevara (1960)
 • Med risiko for at synes latterlig, lad mig da sige, at den sande revolutionære ledes af dybe følelser af kærlighed. Det er umuligt at tænke på en ægte revolutionær uden denne kvalitet. ... Vi må stræbe efter hver dag, at denne kærlighed til den levende menneskehed omsættes i faktiske handlinger, i handlinger der tjener som eksempler, som drivkraft.
  Che Guevara
 • Vi vil gøre vore hjerter ondskabsfulde, hårde og urørlige […] Vi vil ikke gyse over synet af et hav af fjendens blod. Uden nåde, uden at skåne, vil vi dræbe vore fjender itusindtal; lad dem drukne i deres eget blod. Lad der være floder af borgerskabets blod – mere blod, så meget som muligt.
  Felix Dzerzhinsky, lederen af den sovjetiske Cheka, Citeret af Che Guevara Motorcykeldagbogen.
 • Gal af raseri vil jeg stænke mit gevær rødt, idet jeg slagter enhver fjende, der falder i mine hænder! Mine næsebor udspiles, idet de nyder den skarpe lugt af krudt og blod. Med mine fjenders død forbereder jeg min væren for den hellige kamp og tilslutter mig triumferende proletariatet med et bestialsk hyl.
  Che Guevara, Motorcykeldagbogen.
 • På et billede af vores gamle, meget begrædte, kammerat Stalin har jeg sværget, at jeg ikke vil hvile før, jeg ser disse kapitalistiske blæksprutter udryddet.
  Che Guevara i et brev til hans tante Beatriz (1953).
 • Hvis der havde været nogle henrettelser, ville regeringen have beholdt en kapacitet til at slå igen.
  Che Guevara i et brev til hans tidligere kæreste Tita Infante (beklagende den socialistiske regering i Mexico havde mistet magten)
 • Jeg stoppede problemet med en .32 kaliber pistol, i hans højre hjernedel [...] Hans ejendele er nu mine
  Che Guevara, i hans dagbog fra Sierra Maestra (1957) (om drabet på hans ven Eutimio Guerra, som han mistænkte for at videregive informationer.)
 • Juridiske beviser er unødvendige i forbindelse med det at sende folk foran henrettelsespelotonen. Sådanne procedurer er en arkaisk bourgeois detalje. Dette er en revolution! Og en revolutionær må være en kold dræbermaskine motiveret af rent had. Vi må skabe en paredon’ens (henrettelsespælens) pædagogik.
  Che Guevara, efter den kommunistiske magtovertagelse i Cuba.
 • [M]an må konstant tænke på massernes vegne og ikke på individets [...] Det er en forbrydelse at tænke på individet, da individets behov aldeles svinder ind, idet det sættes overfor det menneskelige konglomerats behov.
  Che Guevara (1960).
 • Skab to, tre, mange Vietnam’er. Had er et element i kampen. Et ubønhørligt had til fjenden fører os ud over de naturlige begrænsninger mennesket har arvet og forvandler ham til en effektiv, voldelig, selektiv og koldblodig dræbermaskine.
  Che Guevara, kongrestale (1964).

Eksterne henvisninger[redigér]