Spring til indhold

Ytringsfrihed

Fra Wikiquote

Ytringsfrihed er retten til frit at udtrykke sin mening i skrift og tale uden andres forudgående godkendelse, og står dermed i modsætning til censur. Ytringsfriheden har haft afgørende indflydelse på den samfundsudvikling, som har fundet sted i slutningen af 1900-tallet i den vestlige verden. Den opfattes som en af grundpillerne i et velfungerende demokrati, fordi dette bygger på fri meningsudveksling. Desuden giver ytringsfrihed mulighed for at udtrykke afvigende meninger, så risikoen for at disse får et voldeligt udtryk mindskes. Ytringsfriheden er især vigtig for mindretallene, idet de magthavende instanser på grund af deres magtposition ikke har reelt brug for beskyttelsen af retten til ytring.

Citater[redigér]

 • Er der nogen, som overskrider lovens rammer for ytringsfrihed, er det en sag for domstolene og ikke en sag for selvtægt - Vi forlanger, at hvis man vil bo i det danske samfund, så må man respektere og anerkende grundværdierne: Ytringsfrihed, ligeret for kvinder og mænd, adskillelsen af politik og religion.
 • Jeg er uenig i alt du siger, men vil til min død forsvare din ret til at udtrykke det.
  Citatet bliver som regel - men forkert - tilskrevet Voltaire. Citatet stammer fra bogen "The Friends of Voltaire" (1906), skrevet af Evelyn Beatrice Hall under pseudonymet S(tephen) G. Tallentyre.
 • For at værne om ytringsfriheden // råber jeg røvhul efter naboen
  Peter Poulsen i digtsamlingen Rul­le­tekster­ne udkommet i 2010 [1].
 • Jeg har været gift i 43 år, og en af anledningerne til det er at jeg ikke har anvendt ytringsfriheden for meget. Vi vil naturligvis stadig fortsætte med at leve sammen
  Jag har varit gift i 43 år, och en av anledningarna till det är att jag inte har använt yttrandefriheten för mycket. Vi skall ju ändå fortsätta leva tillsammans.
  Georg Metz i et interview med Lena Sundström, De kallar oss ”De anständiga”, DN. 14. marts 2015.
Se artiklen om
Ytringsfrihed
Wikipedia.