Spring til indhold

Mao Zedong

Fra Wikiquote
Mao Zedong

Mao Zedong (1893 - 1976) var formand for Kinas Kommunistparti fra 1935 og præsident i Folkerepublikken Kina fra 1. oktober 1949 indtil sin død. Under hans ledelse, blev partiet det herskende i fastlands-Kina, som følge af dets sejr i den kinesiske borgerkrig og grundlæggelsen af Folkerepublikken Kina i 1949. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for at have skabt et (næsten) forenet Kina uden udenlandsk indflydelse for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritiseret for sin katastrofale politik, ikke mindst på det økonomiske område, og for sit brutale voldsstyre og sin organiserede ødelæggelse af kinesisk kultur. Mao er nogen gange refereret til som "de fire store": store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmand. Kaldenavnet formand Mao var det som blev bedst kendt i Vesten.

Citater[redigér]

 • Politik er krig uden blodudgydelser, men krig er politik med blodudgydelser.
 • Kommandering er en fejlagtig metode i alt arbejde. Den tager ikke hensyn til det niveau af politisk bevidsthed masserne har nået, og den bryder med princippet om at masseaktion skal være frivillig. Derved er den et udslag af den sygdom der kaldes forhastelse. Vores kammerater må ikke gå ud fra, at alt hvad de selv forstår, også forstås af masserne. Om masserne forstår det, og om de er rede til at handle, det kan man kun opdage ved at gå ud blandt dem og foretage undersøgelser. Hvis vi gør det, kan vi undgå kommandering.
 • Halehængeri i enhver slags arbejde er også forkert. Det betyder at man slæber efter massernes politiske niveau og bryder med princippet om at lede masserne fremad. Derved er det et udslag af en anden sygdom, der kan kaldes forsinkelse. Vores kammerater må ikke tro, at masserne ikke forstår noget af det, de endnu ikke selv har forstået. Det sker ofte, at masserne overhaler os og er ivrige efter at gå et skridt fremad, mens vores kammerater ikke er istand til at handle på en gruppe tilbagestående elementer, og gengiver deres synspunkter, som de endda fejlagtig antager for de brede massers synspunkter.
  24. april 1945
 • Folket og folket alene er drivkraften i skabelsen af verdenshistorie.
  24. april 1945
 • Uden en folkehær har folket intet
  24. april 1945
 • Det socialistiske system vil afløse det kapitalistiske system. Der er en objektiv lov uafhængig af menneskets vilje. Hvor meget de reaktionære end forsøger at bremse historiens hjul, før eller senere vil revolutionen finde sted og den vil undgåeligt sejre.
  6. november 1957

Eksterne henvisninger[redigér]