Spring til indhold

Leonardo da Vinci

Fra Wikiquote
Leonardo di ser Piero da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci(1452-1519)

Biografi på Wikipedia
Værker på Wikisource
Billeder, videoer og lydfiler på Wikicommons
Leonardo di ser Piero da Vinci (15. april 1452 - 2. maj 1519) var en maler, billedhugger, arkitekt, ingeniør, opfinder, botaniker og anatom. Leonardo da Vinci betragtes som et klassisk renæssancemenneske og geni. Mindre kendt er det, at han også var en dygtig musiker, sanger og lyrespiller. Han svømmede og dykkede, hvilket ikke var almindeligt på den tid, og skrev en del om dette i sine noter. Leonardo da Vincis værk er en del af den italienske højrenæssance. Blandt hans mest kendte værker er malerierne af Mona Lisa og Den Sidste Nadver.

Citater

  • Den, der ikke kan hvad han vil, må ikke hvad han kan.
  • Inden jeg går videre, vil jeg først foretage nogle eksperimenter, for jeg ønsker at gøre naturen efter og derpå ved brug af fornuften vise, hvorfor den fungerer, som den gør. Dette er den fremgangsmåde, som alle, der spekulerer over naturen, må følge.
  • Den, som i en diskussion henviser til en autoritet, bruger ikke sin forstand, men kun sin hukommelse.
  • Tegning lærer arkitekten at gøre sine bygninger tiltalende for øjet. Tegning er det, der oplærer pottemagere, guldsmede, vævere og brodøser. Tegning har fundet de tegn, der udtrykker forskellige sprog. Tegning har givet aritmetikerne deres cifre og har lært geometrikerne, hvordan de skal fremstille deres figurer. Tegning instruerer eksperter i perspektiv - astronomer, maskinbyggere og ingeniører.
  • Som jernet ruster ved manglende brug, således gør også vores intellekt.
  • Jo mere man lærer at kende, desto mere elsker man.

Kildehenvisninger[redigér]

  • Capra, Fritjof: Leonardo da Vinci - Videnskabsmand og tænker, Informations Forlag, 2011.

Eksterne henvisninger[redigér]