Spring til indhold

Hjælp:Navnerum

Fra Wikiquote

Der er tusindvis af sider i Wikiquote, så for at holde lidt styr på dem er de opdelt i såkaldte navnerum alt efter deres funktion og indhold.

Siderne er opdelt i 18 navnerum. Det største og vigtigste navnerum er der hvor citatsamlingerne befinder sig, det har ikke noget prefiks. Derudover er der 15 navnerum med hver sit prefiks og 2 virtuelle navnerum med helt specielle betydninger.

Liste over navnerum[redigér]

De 17 navnerum med prefiks der bruges på den danske Wikiquote er gengivet her nedenfor sammen med de variabler man kan bruge til at referere dem:

{{ns:-2}} eller {{ns:Media}} Media
{{ns:-1}} eller {{ns:Special}} Speciel
{{ns:1}} eller {{ns:Talk}} Diskussion
{{ns:2}} eller {{ns:User}} Bruger
{{ns:3}} eller {{ns:User_talk}} Brugerdiskussion
{{ns:4}} eller {{ns:Project}} Wikiquote
{{ns:5}} eller {{ns:Project_talk}} Wikiquote diskussion
{{ns:6}} eller {{ns:Image}} Fil
{{ns:7}} eller {{ns:Image_talk}} Fildiskussion
{{ns:8}} eller {{ns:MediaWiki}} MediaWiki
{{ns:9}} eller {{ns:MediaWiki_talk}} MediaWiki diskussion
{{ns:10}} eller {{ns:Template}} Skabelon
{{ns:11}} eller {{ns:Template_talk}} Skabelondiskussion
{{ns:12}} eller {{ns:Help}} Hjælp
{{ns:13}} eller {{ns:Help_talk}} Hjælp diskussion
{{ns:14}} eller {{ns:Category}} Kategori
{{ns:15}} eller {{ns:Category_talk}} Kategoridiskussion

De basale navnerum[redigér]

Artikelnavnerummet er der hvor citatsamlingerne befinder sig. Det er alle de sider der er listet under alle artikler. Dette er standard navnerummet og der bruges ikke noget prefiks.

Brugernavnerummet er sider som brugerne af Wikiquote kan bruge til at præsentere sig selv, eller hvad brugerne nu ellers syntes de vil fortælle. Brugerlisten indeholder alle brugersider. Dette navnerum bruger prefikset Bruger:

Wikiquotenavnerummet er stedet hvor du finder alle de sider der bekriver et eller andet omkring Wikiquote og hvordan man bruger den. Siderne i dette navnerum kan findes på Wikiquote:Liste over alle sider om Wikiquote. Dette navnerum bruger prefikset Wikiquote:

Billednavnerummet er til beskrivelse af de billeder og lydklip der ligger på Wikiquote. Se billedlisten med en fortegnelse af alle disse sider. Dette navnerum bruger prefikset Fil:

MediaWikinavnerummet indeholder alle de tekster der er i Wikiquotes brugerflade, såsom links, knapper og beskeder. Det bruges til at oversætte brugerfladen til de forskellige sprog (i dette tilfælde dansk). Dette navnerum adskiller sig fra de andre idet de fleste sider er beskyttet så kun administratorer kan rette i dem. En liste af alle beskederne kan findes på MediaWiki:All system messages (somme tider virker denne automatiske liste også: Special:Allmessages). Dette navnerum bruger prefikset MediaWiki:

Skabelonnavnerummet bruges til at definere standardtekster, der genbruges på mange sider. En liste over de nuværende skabeloner kan finder under Wikiquote:Skabeloner. Dette navnerum bruger prefikset Skabelon:

Kategorinavnerummet indeholder kategorier af artikler, der hver viser en liste af artiklerne i den pågældende kategori, samt eventuelt lidt forklarende tekst. Alle kategorierne findes under Speciel:Categories, og på Wikiquote:Kategorier. Dette navnerum bruger prefikset Kategori:

Hjælpnavnerummet er den nyeste tilføjelse. Det er meningen alle sider med hjælp til brugen af Wikiquote skal findes her. Dette navnerum bruger prefikset Hjælp:

Diskussionsnavnerummene[redigér]

Til hvert af de basale navnerum hører der et diskussionsnavnerum. Disse diskussionssider bruges til at diskutere indholdet på den tilhørende side.

Specielt for bruger_diskussion siderne: Her efterlader man beskeder til individuelle brugere.

De virtuelle navnerum[redigér]

Der er to virtuelle navnerum som ikke relaterer sig til sider der er gemt i databasen.

De specielle sider består af sider der automatisk genereres af softwaren når du beder om at se siden. Dette navnerum bruger prefikset Speciel:

Medianavnerummet kan bruges til at linke direkte til et billede eller lydklip, istedet for til siden med beskrivelse af billedet (se billednavnerummet ovenfor). Dette navnerum bruger prefikset Media:

Artikler med kolon i titlen[redigér]

En artikel bliver ikke automatisk til en del af et navnerum ved at opfinde dit eget prefiks til artiklen. Kun de ovenfor bekrevne prefikser har speciel betydning, alle andre prefikser du måtte se brugt eller selv finder på, har ingen betydning for softwaren og sådanne sider befinder sig altid i artikelnavnerummet.

Se også[redigér]