Georg Brandes

Fra Wikiquote
Georg Morris Cohen Brandes

Georg Morris Cohen Brandes(1842 - 1927)

Biografi på Wikipedia
Værker på Wikisource
Billeder, videoer og lydfiler på Wikicommons
Georg Morris Cohen Brandes (4. februar 1842 - 19. februar 1927) var en dansk kritiker og litterat, der havde stor indflydelse på skandinavisk litteratur fra 1870'erne og frem til begyndelsen af mellemkrigstiden. Han regnes traditionelt for teoretikeren bag Det Moderne Gennembrud. I en alder af 30 formulerede Brandes principperne for en ny realisme og naturalisme, hvor han fordømte den hyper-æstetiske skrivning og fantasi i litteratur. Ifølge Brandes bør litteratur formidle "frihedens store tanker og menneskehedens fremskridt." Hans litterære målsætning deltes af mange forfattere heriblandt den norske Henrik Ibsen. Georg Brandes anses generelt for at have inspireret den modernistiske intellektuelle bevægelse i mellemkrigstiden kendt som kulturradikalisme.


Citater

 • Ringe er magten i det bly, der blev til kugler, i sammenligning med den i det bly, der blev til skrift.
  Af tale ved mindefest for Johann Gutenberg, november 1900.
 • Naturligvis så jeg helst en sværm af originale ånder iblandt os, der omformede og berigede menneskelivet således, at fremmede folkeslag godkendte og tilegnede sig danske tanker, danske institutioner eller dansk kunst. Men en særligt dansk, indestængt kultur er en [ældre] jomfru [af yndefuld æt], der ingen børn kan få, ufrugtbar, thi ubefrugtet. Lad os da aldrig stænge frøkornene ude!
  Af tale på Grundlovsdag, Sommerlyst ved Frederiksberg, juni 1884.
 • Bøger har deres fortrin i sammenligning med mennesker. De sætter tanker i bevægelse, hvad mennesker sjældent gør. De tier, når man ikke spørger dem.
 • En skønhed er skæret, som ungdommens sol kaster over skikkelsen. Den forsvinder, så snart den sol synker. En anden er inden fra udpræget form, åndens værk. Den bliver, så længe ånden holder sig kraftig; men den højeste skønhed er samklang af de to rytmer, der strides om tilværelsen. I denne højeste skønheds brudenat rykker ånd og natur sammen til et.
 • En svane på scenen [kan være] en gås i virkeligheden.
 • Det er utvivlsomt, at det danske folk i sin lidenhed er et højt begavet folk.
 • Det er, når alt kommer til alt, langt mindre vigtigt, hvad man læser, end at man læser det læste godt.
 • Skadefryd, den nationale danske form for livsglæde.

Eksterne henvisninger[redigér]