Bruger:SimmeD/Sandkasse/Stilmanual

Fra Wikiquote
Spring til navigation Spring til søgning

Dette er stilmanualen som fortæller om hvordan normen er når det kommer til at skrive artikler på dansk Wikiquote.

Artiklens opbygning[redigér]

Stubs
 
Citater
 
 
 
Se også
Links til relaterede artikler på DaWikiquote samt søsterskabeloner
Noter
Uddybende forklaringer til teksten
dvs. {{reflist|group=}} eller {{notelist}}
Referencer (eller kilder)
Konkrete referencer og kildehenvisninger
dvs. {{reflist}}
Litteratur
Anvendes til den brugte trykte litteratur
Eksterne henvisninger
Officiel(le) hjemmeside(r), generelle kilder og henvisninger

Overordnet retningslinje for opbygningen af artikler

Da Wikiquote behandler mange forskellige personer, vil det i praksis vær noget nær umuligt, at lave en fuldstændig fast opbygning af artikler. Men for at have en samlet manual med hvordan artiklerne generelt skal se ud, så er denne side oprettet ud fra de normer som ses rundt på Wikiquote.

Artiklens introduktion[redigér]

Alle artikler bør have titlen og/eller emnet i fed skrift i den første linje eller alternativt senere i introduktionen. Dette opnås ved at omkranse ordet med tre apostroffer på hver side. Titlen eller emnet kan næsten altid laves til en del af den første sætning. Titlen og/eller emnet der fremhæves med fed omtales ofte som søgeord for artiklen, og bør kun fremhæves første gang de optræder. Andre ord bør ikke fremhæves med fed skrift, med mindre de også er søgeord til artiklen via omdirigering (#REDIRECT [[]]) eller det er oplistning af fiktive personer (se afsnittet Lister).

  • Thomas Lansing Masson (1866–1934) var en amerikansk antropolog, redaktør og forfatter.
    • '''Thomas Lansing Masson''' (1866–1934) var en amerikansk antropolog, redaktør og forfatter.

Kategorisering af biografier[redigér]

For at kunne kategorisere artikler, så bør han tilføje kategorier til de artikler man enten redigere eller opretter. Det gøres ved at skrive følgende i bunden af en artikel:

[[Kategori:Rockmusikere]]
[[Kategori:Danskere]]

Derved vil den artikler som disse kategorier indføres på kunne ses i de forskellige kategorier, og derved lettere kunne findes senere.

Hold det simpelt[redigér]

Det er lettere for dig, og dem der følger efter dig, hvis du ikke gør det alt for indviklet.

Det er lettere at vise Wikiquote, lettere at redigere og tilføje til artikler, hvis vi ikke laver det mere indviklet end hvad der er nødvendigt for at vise informationen på en brugbar og forståelig måde. En brugbar citatsamling er det vigtigste mål, men den skal også være redigerbar for dine efterfølgere.

Undgå derfor at bruge HTML-kode, hvor det ikke er strengt nødvendigt – brug hellere Wikiquotes indbyggede formateringsmuligheder, såsom skabeloner.

Sprogbrug[redigér]

Dansk er det foretrukne sprog på den danske Wikiquote, og man bør så vidt muligt følge Retskrivningsordbogen. Da Wikiquote er en åben citatsamling, der skal kunne læses af alle, er det vigtigt at holde et naturligt og neutralt dansk (f.eks. ved at undgå indforståede fagudtryk og superlativer). Kun hvis der ikke eksisterer nogen dansk oversættelse, eller den udenlandske version er den mest brugte i det danske sprog, kan den udenlandske stavemåde bruges: F.eks. hedder det harddisk i stedet for det danske ord fastpladelager, som stort set aldrig bruges på dansk.

Introbillede[redigér]

Introbillede er for eksempel et billede af den person artiklen omhandler.

Syntaks[redigér]

Et billede indsættes med en syntaks, der typisk består af billednavn, størrelsesangivelse og billedtekst:

[[Fil:Billede.jpg|thumb|Denne billedtekst vises under billedet.]]

Syntaksens elementer adskilles af pipe-tegnet("|").

  • Billednavn: Navnet skal være identisk med filnavnet på Wikimedia Commons. Bemærk at Wikiquote opfatter store og små bogstaver forskelligt i Fil:Billede.jpg. Hvis billedet på Commons hedder Fil:Billede.JPG kan man ikke referere til det som Fil:Billede.jpg. Mellemrum " " må gerne erstattes af understregning "_" og omvendt. I stedet for Fil: kan man skrive File: eller Image:, som kan anvendes på de fleste sprogs wikier.
  • thumb: Angiver, at billedet skal vises som thumbnail (miniature-billede). Billedet vil blive vist i den standardstørrelse, den enkelte bruger har valgt i sine indstillinger. Anonyme brugere vil få præsenteret billeder i en størrelse, hvor de er 220 pixels brede.
  • Billedstørrelse: Anvendes efter behov. Se nedenfor.
  • Placering: Parameteren right og left angiver hhv. højre- eller venstrejusteret. Ved meget store illustrationer kan man benytte placeringen center. Angives ingen justering, vil det automatisk blive højrejusteret.
  • Billedtekst: Nogle ord om, hvad illustrationen viser, eventuelt uddybet med omtale af personer, detaljer osv. Denne tekst vises umiddelbart under billedet.

Citater[redigér]

Citater er en stor del af Wikiquote. Citater skal formateres som en punktliste. Citater og eventuelle noter, såsom oversættelse eller kontekst, skal følge i en subpunkt.

Her er et eksempel fra Margrethe 2.:

* For mig er det så spændende, at trosliv og religion ikke er noget, som blot går til hjertet. Vorherre har givet os både et hjerte og et hoved, og det er sørme skaberens mening, at man skal bruge begge dele.
** Af Berlingske Tidende, 16. april 2000.

Det er sådan citater bør skrives.


Se også-afsnit[redigér]

Relaterede emner man ikke kan linke direkte til fra artiklens tekst, kan refereres nederst i selve artiklen i et separat Se også-afsnit. Hvis ikke du prioriterer og kommenterer disse links, bør du vælge at anføre dem i alfabetisk rækkefølge. Eksempler:

=== Se også ===
*[[Danmark]]